Zakynthos, Grekland 2001

Resefakta:  20/8– 28/8– 01                                                                          

Avreseort: Stockholm, Arlanda                                                                                                   

Ankomstort: Laganas på Zakynthos

Pris: 3700 per person, charter

Valuta: 1000 Drachmer = 25 SEK (2001)

Restid: ca 3h 20min

 

SOL, BAD, PARTY OCH DAGSTURER!

Turen till Zakynthos i 2001 var min första utomlandsresa och också min första flygresa. Jag åkte tillsammans med min kusin och min bästa kompis.

Vi börade riktigt nog med att parta och det tog inte lång tid innan vi gått igenom butiken som låg bara ett par meter bort och köpt oss barcardi och groggvirke och satt på vår balkong i sommarvärmen och groggade. På kvällarna gick vi till bargatan och hoppade mellan barerna i hopp om att finna några roliga människor och goda drinkar! På en bar en kväll träffade vi 4 engelsmän som vi gick väldigt bra ihop med. Vi snackade och drack tillsammans och vi bjöd dem på fest hos oss dagen efteråt och när veckan var slut så bytte vi emailadresser och idag, 4 år senare är vi fortfarande goda vänner!

När vi var där så var den stora saken luftmadrasser! Alla låg och flöt på en och det var ett roligt sätt att bada på också så vi var inte sena att köpa oss var sin! Vattnet var skönt, sanden glödhet och de var rena och fina. Efter ett par fyllor och mycket sol och bad blev vi eniga om att ta oss en äventyrsdag! Vi hyrde vespa och åkte runt ön för att se det som fanns att se! Vi stannade på en fin strand, banana beach, med jätteroliga vågor att hoppa i. Vi åkte till de olika städerna som finns på ön som Argassi och passerade småbyar längs med vägen. Naturen på Zakynthos är väldigt vacker men det luktar lite småilla här och där, typ döda djur. Men vart man än åker i världen så luktar det lite konstigt på sina platser. Jag skulle inte vilja påstå att ön är typiskt grekisk så som Kreta med kritvita hus och blå karmar. Vart man än tittade så fanns dock halvfärdiga hus, pinnar som sträckte sig mot himmelen. Detta pga att de får betala mindre skatt om huset inte är färdigt. Det borde nästan vara tvärtom.

På vår andra äventyrsdag åkte vi med båt runt Zakynthos med stopp vid Smugglers Wreck, badning , besöka den största grottan och någon ö. Vattnet inne I bukten till Smugglers wreck var azurblått pga alla små vita stenar som låg på botten! Fantastiskt vackert!

Efter en vecka med ett par hål i minnet från sena kvällar, förkylning från tidiga(eller sena) morgondopp med alla kläder på, ett par äventyrsdagar och med nya vänner I bagaget åkte vi alla nöjda och belåtna hem igen!

 

 picture192.jpg

 

Sevärdheter & utflykter

Smugglers Wreck

Smugglers wreck är ett gammalt skepp som gick på grund och ligger nu uppspolad på en strand full av små vita stenar som ger vattnet i bukten en fantastisk blå färg! Det gjorde vansinnigt ont att gå barfota på de vackra små stenarna men det var skönt att stanna och bada. Vraket nås bara med båt och vi tog en tur runt ön med stopp för bad 2 gånger och stopp i den största grottan på ön som också bara nås med båt. Turen runt ön var en god idé men det tog sin lilla tid att ta sig runt och tillslut var man en smula trött på att se på berg och inget annat än berg som till en början var väldigt vackra och facinerande. Lagom är bäst. När jag var där 2001 kostade resan 5000GDR alltså 125kr. Halva priset emot vad Apollo skulle ha för samma tur.

picture113.jpg

 

Vespatur runt ön

Att hyra en vespa och åka runt ön till de platser man själv vill är något jag verkligen rekomenderar! Det var ett väldigt fint sätt att ta sig runt på och upptäcka den vackra naturen, de gröna bergen, klipporna och hitta fina små stränder som inte var fullt så befolkade som de vid turiststäderna. Det var billigt att hyra och man fick med sig ”hela” Zakynthos på ett fint sätt!

 picture194.jpg                                                      picture193.jpg

TUROPERATÖR & PLANERING

Turen till Grekland tog vi genom Apollo charter ifrån Stockholm Arlanda. Vi bokade en vecka på hotell Sokrates. Ett bra sett att åka på om man bara ska fly vinerkylan en vecka eller två men inget alternativ jag förmodligen skulle använda på en mer påkostad och välplanerad resa.