Sevärdheter och utflykter, Mexico

Chichen Itza

Chichen Itza är en gammal ruinstad från Mayaväldet som ligger ca 4 timmars bussresa in i djungeln från Playa del Carmen och Tulum. 20 minuter innan vårt slutmål stannade vi i en liten ”by” med ett par hus och ett ställe där alla bussar stannade i 5 minuter så turisterna fick sig en sista chans att gå på toa innan Chichen Itza och köpa suvenirer om de så hade lust. När vi väl kom fram så ångrade vi oss att vi inte köpt mer vatten för det var nämligen chockerande varmt i Chichen Itza. Det var stekande varmt och vindstilla. Nästan inga platser att skugga sig i bortsett från djungeln som vi blev avrådda från att närma oss då det bodde ett x-antal giftiga ormar där. Så det blev att svettas! Att åka på en tur med guide och mat och lite annat inkluderat så som vi gjorde är verkligen att rekomendera. Det finns otroligt mycket intressant att veta om Maya folket och hur de bodde och vilka ritualer och rutiner de hade.

Först fick vi se huvudpyramiden El Castillo eller The Castle. Den hade 91 trappsteg på varje sida och med toppen blev det 365 trappsteg, lika många som dagar på året. På sidan av trappstegen fanns tre rektangulärer på varje nivå utan på den översta som hade 2 och det tillsammans blev 52, som antalet veckor. Facinerande hur det kunde räkna ut sånt för över 1000 år sedan! Två datum om året, en i mars och en i september, vid solnedgången då solens strålar träffar kanten på pyramiden bildas kroppen av en orm som ringlar sig ned till marken och slutar vid ett uthugget ormhuvud vid marknivå. Otroligt! Tydligen så samlas massor av astronomer och diverse experter här då. Huvudbyggnaden bestod av två pyramider, en inuti och en utanpå. När den första inte användes längre så byggdes den andra över. Man kunde även gå in i pyramiden. Där var det åtminstonde skuggigt men det var väldigt varmt och otroligt fuktigt istället. Det rann av kondens på väggarna. Upp för trappen som man gick fanns ett rum med ett par olika statyer bland annat ett huvud på en jaguar.

Efter vi sett pyramiden gick vi vidare till bollplanen. Den bestod av två höga väggar som gick parallet och som hade två små ringar högst uppe på väggen där man skulle få upp bollen. Det var två lag och man fick inte sparka bollen med fötterna som normal fotboll utan med hjälp av höfter och liknande skulle de få in bollen i hålet flera meter upp i luften. Planen var 150 meter lång och på var sida fanns var sitt tempel. Det såg mer ut som en tron på var sida och vi fick höra att om man satt uppe på var sida så var akustiken så otroligt bra att man kunde prata med varandra i normal samtalston. Detta fick vi inte prova dock pga att den stora pyramiden var den enda som fick bestigas då de skyddade ruinerna från nedvittring. Vi fick höra att kaptenen i det laget som vann offrades och att det var en stor ära för dem att bli det. Huvudet lades på en byggnad som var prydd med dödskallar ingraverat i stenmuren som gick runt. Hjärtat bars tydligen upp till huvudpyramiden och blev måltid för prästerna senare. Sen hur mycket av detta som är sant vågar jag inte svara på...

Vi fick se vart Mayafolket bodde och vart de blev offrade. De blev knuffade ner i en cenote som var en sjö med branta väggar och så fick de stackarna simma tills de inte orkade mer. Man hittade runt 50 skellett på botten vid utgrävningarna 1904. Efter den guidade turen fick vi tid att gå runt själva och titta. Vi stannade till vid Tempel of the warriors där det står massor med pelare i en spikrak linje, vi besteg El Castillo vilket var högt och det kändes i benen efteråt. Varje trappsteg var ca en halvmeter hög och när man stod på toppen och tittade ner så var det otroligt brannt! Det tog lite tid för mig att ta meg ner igen det måste jag ju erkänna! Efter besöket på Chichen Itza hade vi 2 stopp till. Det ena på en restaurang där barn dansade och så vid ännu en cenote innan vi begav oss tillbaka mot Playa del Carmen. Var en heldagstur då vi var framme vid 19 på kvällen. Var en väldigt intressant tur!

                                          

Xcaret

Xcaret är en natur och djurpark som ligger ca 6km från Playa del Carmen i riktning Tulum på Yucatanhalvön. Det kostade 49$ att gå in. Det var en ganska stor park med massor av olika djur som alla lever vilt i Mexico. De hade även olika föreställningar och events som man kunde gå på om man hade pengar och lust. De släppte bland annat ut sköldpaddor i havet, man kan bada med delfiner, rida häst och se på nightshow på kvällen för att nämna något. Man kan också hyra snorkelutrustning och ta en tur i de underjordiska tunnlarna eller snorkla i en skyddad vik i havet där tusenvis av fisk väntade på oss. De blev säkert matade där så de följde oss vart vi en simmade. Vi hade också turen att se en vild sköldpadda inne i viken. Det du måste tänka på när du ska hyra utrustning är att de gärna vill ha något som är ditt så de vet att du kommer tillbaka med deras saker. Det hade inte vi men vi hade tur och fick låna ändå! Det finns även såkallade ”realaxing areas” som man kan sitta och njuta den bedövande vackra utsikten och den värmande solen! Kort och gott så finns det nog att göra här inne för att hålla sig sysselsatt en hel dag! Nightshowen är defenitivt värd all väntan då man bortsett från underhållningen faktiskt får lära sig en del om Mexicos historia. Xcaret är helt klart värt ett besök!

 

 

Chiapastur

Från Playa del Carmen tog vi bussen till Mexicos sydligaste stat, Chiapas.

Vår buss hade blivit avbokad så vi fick helt plötsligt hoppa på en annan buss och byta på något ställe som enligt lonley planet var lätt att komma till men svårt att ta sig därifrån! Detta stämde ganska bra då det tog sin lilla tid innan vi fick förklarat för oss hur man tog sig till nästa buss vi skulle med. Vår plan i vår veckolånga tur till Chiapas var att först åka till Palenque och se på mayaruinerna där för att sedan åka vidare till San Cristóbal för att  rida på häst genom bergen upp till en mayaby med gamla anor och för att åka och se på Cañon del Sumidero som vi hört skulle vara väldigt vacker!

I Palenque var det varmt och kladdigt och väldigt mycket mygg! Det var fint och typiskt tropiskt. Vi fick oss en guidad tour inne på ruinområdet och guiden var väldigt duktig och engagerad! Var givande att gå runt och titta på alla ruiner och pyramider. Vi fick se en toalett som fungerade på det viset att det gick en underjordisk flod förbi där toaletten var lokaliserad. Vi såg observatoriet och graven till Pacal som regerade i Palenque i 68 år. Omgivningen är otroligt vacker och det var verkligen värt den 15 timmar långa bussresan för att ta sig hit. Mayafolket som bodde där var i regel lantbrukare och där det nu var skog eller byggt stad var för tusen år sedan fält med majsodlingar.

Sedan tog vi bussen till San Cristóbal som sägs vara den vackraste staden i mellanamerika. Visst var den fin och tydligen hade den arkitektur ifrån kolonitiden. Härifrån red vi upp till en mayaby tillsammans med en guide och det var det bästa vi gjorde på hela turen tror jag. Var lärorikt och ett annorlunda sätt att upptäcka både kultur och natur.

Vi åkte även till Cañon del Sumidero som var en flod som slingrade sig mellan höga berg. Guiden berättade saker som var intressant att veta längs med turen och vi såg även ett par krokodiler. Turen pågick nog ett par timmar och mot slutet blev det lite långtråkigt då man redan sätt samma sak under hela färden men vackert var det!
Ska man åka till Chiapas och San Cristóbal bör man tänka på att ta med sig lite varma kläder för det kryper ner mot kyligare grader på kvällen och natten och de har till och med värmare inne på rummen. Inte något jag hade förväntat mig att se i Mexico! Men jag rekomenderar verkligen att resa hit!

 

Mexico City

Vi åkte också en vecka till Mexico City. Vår vän Cristian kommer därifrån och har sin familj där så vi åkte en vecka dit för att se staden och träffa hans familj.

Mexico City är helt obeskrivbart stort! När man kommer in med flyget ser man stad så lång ögat når och när man flyger så långt som man såg innan så ser man lika mycket till. Staden är den 3:e största i världen storleksmässigt och den största befolkningsmässigt, om jag inte kommer ihåg helt fel. Det finns en del saker som kan vara bra att veta om staden innan man åker dit. Cris berättade för oss att ska man åka taxi så måste man ringa efter en annars vet man inte vart man hamnar. Varje år blir turister och andra människor kidnappade och ibland mördade av taxichafförer så det är inte helt säkert att ta sig fram. Vi kände oss ganska säkra då vi åkte med en som upprinligen kommer därifrån. Mexicanarna själva kallar staden Mexico och inte Mexico City. Vi började med att resa till en by som ligger inte så långt ifrån M.C där en annan vän, Roberto, kommer ifrån. Staden heter Cuarnevaca och vi både på hotell Tepostlan som ägdes av Robertos familj. Han berättade att det hade varit några insidenter med spöken där på hotellet då saker började flyga runt inne i ett av rummen. Vi märkte inte något speciellt under den natten vi bodde där bortsett från att det var något som knakade ute i stugan och det lät som någon drog i ett handtag. Jag trodde att det var någon av de andra som var uppe då så jag brydde mig inte så mycket om det förns dagen efter då de andra frågade mig vad jag hade gjort uppe mitt i natten! Här åkte vi iallafall till en marknad där vi smakade på den lokala delikatessen rostade gräshoppor! Smakade metall mest. Vi drack även något slags öl med chili runt kanten som skulle vara inhemskt också. Var ganska gott! Staden kantades av höga berg och uppe på dess topp kunde man se ett kors och där fanns ruiner av någon mayaby. Alla där omkring trodde även att det hade landat massa ufon där uppe på det berget och det var alltid någon som kände någon som hade sett något. Men det var vackert och det fanns mycket att se och göra. Det finns även en park i Cuernevaca som man betalade lite för att gå in i och det fanns lite av varje att se på där inne om jag inte missminner mig.

Centrum var också vackert och det fanns slottliknade byggningar lite överallt. Väl tillbaka i Mexico City så hälsade vi på familjen och de tog oss runt lite här och var i denna stora stad. En morbror till Cristian jobbade som arkeolog i det kända området Tenochtitlan där mayafolket bode för länge sedan. De byggde stora pyramider där som den största Solpyramiden och den lite mindre men fortfarande väldigt stora månpyramiden. Den sistnämnda klättrade vi upp för och det var ganska jobbigt! Det var väldigt bra att ha mig en personlig guide som gick runt och berättade allt han visste om platsen för bara oss och inte 20 andra turister. Speciellt sedan han jobbade där. Efter en lång dag och massa information ute i den stekande solen var vi väldigt trötta.

Vi gjorde mycket i M.C bland annat så åkte vi till en vacker stadsdel och gick på en marknad. Vi var även på en del fester och mötte släckt och vänner till Christian. Vi gick inte på någon av de stora museumen i M C men vi klarade oss utan då vi fick se och göra så mycket annat. Kan inte säga mer än gott om denna turen heller. Speciellt var det en upplevelse att se staden om natten med dess miljontals ljus! En positiv upplevelse att se Mexicos huvudstad!