Playa del Carmen, Mexico

Resfakta: 4/4-18/4-02 & 11/9-11/12-02     

Avreseort: Stockholm, Arlanda                                          Sevärdheter se här!
Ankomstort: Cancun, Mexico
Pris: 5398kr tor, charter
Valuta: 1pesos= 1.20SEK (2002)
Restid: Tåg 3 timmar, Flyg 12 timmar (11 hem)
 

RESA GENOM MEXICO OCH DESS HISTORIA!

Mexico har jag haft nöjet att besöka två gånger och på samma år dessutom. Första resan var en chartertur på två veckor till Playa del Carmen med återigen min kusin och bästa kompis. Återigen hade vi i tanken att parta loss lite men denna gången uppleva mer av det landet hade att bjuda på! Vi började med en dag i Cancun där planet landade. Jag gillade inte Cancun så mycket. Det var höga opersonliga hotellkomplex och skulle man in till staden var man tvungen att ta bussen en stund. Det var dyrt och kryllade av fulla amerikanare. Men det gör ju inte utsikten över Mexicanska golfen mindre fin!
Dagen efter åkte vi till Playa del Carmen som föll mig i smak på en gång. Det var små fina byggnader, inga högre än 3 våningar då det är lag på det i Playa för att hålla det genuint och mysigt. Staden har det mesta du kan tänka dig som turist och huvudgatan The 5th Avenue eller La quinta avenida har många fina och bra restauranger, barer och på dagtid kryllar det av säljare där. Som västerländsk tjej får man fullt upp bara av att visa sig ute då killar längs med gatan prövar sin lycka genom att ropa “du vackra” eller stirra tills ögonen trillar ut. Det underlättade lite att ha med sig en kille på turen. Var smickrande, till en början.. Längs med de fina vita stränderna ligger flera bra barer som Blue Parrot och Captain Tutix. På señor frogs står (iallafall i 2002) några vänner till mig och håller i underhållningen! Det är lite dyrare och mycket turistaktigt med olika tävlingar men fy vad roligt vi hade det där under några av våra festkvällar! Min kära kusin Andreas var med i en ölhävar tävling men förlorade mot en väldigt bastant man från Canada! Jag fick mot min vilja vara med i en danstävlig p.g.a att jag irriterat entertainern en dag men det blev lite roligare då jag vann!
 
                                                                     
Vi gjorde 3 olika utflykter under dessa två veckorna. Först åkte vi ut på fisketur! Det var säkert den tänkbart blåsigaste dagen så vi mådde pyton! Men rätt som det var hade vi en fisk på kroken och min fiskegalna kusin lät mig dra upp den första. Det var tungt och han slet något grymt! Men tillslut fick jag upp en barracuda på ca 5kg (uppskattningsvis)! Med tanke på att det var den enda fisken vi fick den dagen så var det väldigt storartat av min kusin att låta mig få ta upp den. Vi snorklade lite efter fiskningen och avslutade dagen med att äta upp fisken vi fångat inne på stranden. Var fantastiskt gott! Livet kunde inte bli mycket bättre just då!

Den andra turen bar av till Chichen Itza som är en arkeologisk plats där mayafolket en gång bodde. Det är förmodligen den varmaste platsen jag någonsin har varit på! Guiden sa åt oss att inte gå i in i skogen för att det fanns ett x antal giftiga ormar där så det fanns med andra ord ingen skugga att svalka sig i. Vattnet gick åt fortare än tänkbart men det var det allt värt. Vi fick lära oss massa intressant om pyramiderna, mayafolkets bollspel, hur dem offrade folk till gudar mm. Allt detta finns att läsa mer om under sevärdheter som är ifrån min resedagboks skildring av dagen. Huvudpyramiden, El Castillo (the castel) fick man även bestiga! Otroligt höga trappsteg och så brant det var! Gick fint upp men jag måste erkänna att med mjölksyra i mina otränade ben och den lutningen så blev jag lite nervös på nerfärden som tog betydligt längre tid en vägen upp! Vi fick även gå in i den stora pyramiden och det var otroligt varmt, trångt och dålig luft. Min erfaring av pyramider så långt är att det inte är någon vits att gå in i dem för det som en gång fanns att se där ligger tryggt i ett museum någonstanns. Men en upplevelse är det ju förstås.

Den tredje utflykten vi gjorde bar iväg till natursköna Xcaret. Det ligger mellan Playa del Carmen och Tulum och är väldigt vackert! Här kan du se på alla möjliga djur som finns i Mexico, du kan snorkla och bada eller ligga och vila i en hängmatta med den snyggaste utsikten tänkbart! Man kan spendera timmar därinne och på kvällen har de en nightshow som man bara måste få med sig! Gången till arenan omringades av klippor och på bägge sidor stod män målade till mayaindianer, en del i masker och tittade bestämt på en när man gick förbi. Vissa slog på trummor och andra blåste i något instrument som lät som ilande vind. Showen var i stort sett Mexicos historia då det började med mayaindianer och sedan kom spanjorerna och invarderade och så fick man se hur deras bollspel fungerar i praktiken! Var en bra show!
Andra gången jag var i Mexico stannade vi i 3 månader och bara för att vara, festa, sola och bada! Vi gjorde 2 stora utflykter då också. Den ena tog vi en vecka och åkte till Mexicos sydligaste stat Chiapas där det är bergigt, grönt och vackert! Vi besökte en stad som heter San Cristóbal de las Casas där det faktiskt blir så kallt på natten att de har värmeelement inne på rummen och man sover med filt! Var skönt att faktiskt för en gångs skull ligga under ett varmt och gott täcke utan att svettas ihjäl! Staden är väldigt fin och är känd för sin arkitektur ifrån kolonitiden. Härifrån gjorde vi en ridtur på hästryggen upp genom bergen till en liten mayaby. Vår guide var väldigt bra och berättade massa intressant! Bland annat så fick man förr inte ta kort på invånarna utan dess medtycke för de trodde att deras själ fastnade på negativet och att de var förlorade för alltid! Dagens ungdomar vet bättre och utnyttjade det vilt då turister kom förbi! De nästan bad om att man skulle ta kort i utbyte mot ett par pesos! De hade en mycket intressant kyrka där som var full av rökelse och folk som satt på golvet och drack sprit faktiskt! Inte för att festa utan för att man trodde att det drev bort onda andar eller nåt liknade. Kommer inte helt ihåg nu hur det var men jag minns iallafall att det fanns berusade människor utanför kyrkan. Var heltklart det bästa på den turen! (ja ridturen och upplevelsen alltså, inte de berusade människorna!)
 
Vi besökte även Cañon del Sumidero. Vi åkte båt på en flod som omgavs av höga klippväggar. Den högsta var en kilometer hög! Det var mycket vackert även om vi fick en släng av matförgiftning medans vi satt på floden. På vägen tillbaka upplevde vi en något otrevlig upplevelse. Vår chafför satt och vinglade på vägen och nästan somnade. Åkte man av den vägen som gick till och från Cañon del Sumidero så var det garanterat slutet då det sluttade flera hundra meter ner. Här och var såg man små altare med ljus och blommor längs med vägen. Vi satt längst bak i minibussen också medans alla andra sov. Det tog dock inte lång tid innan alla satt klarvakna, spikraka i ryggen och iaktog chaufförens minsta rörelse! Det var skönt att komma tillbaka til San Cristóbal med livet i behåll!
Den andra utflykten vi gjorde var en vecka till Mexico City! Vår vän Cristian kommer därifrån så vi bodde hos hans familj och de visade oss runt bland allt som var sevärt! Bland annat så besökte vi en mysig grannstad ett stycke från Mexico City där vi fick smaka på rostade gräshoppor! Smakade mest metall. I Mexico City besökte vi Tenochtitlan som är en arkeologisk fyndplats från Mayatiden. Cristians morbror jobbade där som arkeolog så vi fick en privat tour och dessutom helt gratis! Vi besteg månpyramiden som är näst högst. Solpyramiden var högst och lite för hög för att bestiga i den värmen. När touren nästan var över fick vi smaka på en kaktusfrukt. Min hade bara miljonvis med små taggar som de inte lyckats få bort ifrån skalet så jag och Cristian som hade lika stor otur som meg gick och pillade osynliga taggar ifrån munnen resten av dagen. Som tur var hade vi sett det mesta vid det laget!
I slutändan kan man saga att Mexico City är en enormt stor stad som man bör vara väldigt försiktig i. Ta aldrig taxi från gatan utan ring och beställ en hellre. Många turister blir kidnappade och rånade och i några fall mördade för de klev in i fel taxi, har jag hört. Det finns massa att se om man har tid och lust! Var två väldigt bra turer som jag rekomenderar varmt!
Jag tog även mina två dykarcertifikat i Playa del Carmen som är det bästa jag gjort! Nu kan jag uppleva livet och naturen både över och under vattenytan när jag åker på semester!