Sevärdheter och utflykter, Egypten

Pyramiderna

De tre största och mest kända pyramiderna ligger på Gizastripan I Cairos utkant. Facinerande att stå och se opp på det otroligt höga byggnaderna och sedan vända sig om och se miljonstaden Cario ligga bara ett stenkast bort. Cheopspyramiden är den största och är 140m hög med en lutning på 52 grader. Den innehåller 2.3 miljoner stenblock som tillsammans väger ca 6 miljoner ton.

Man kan lätt ta sig ut till pyramiderna med buss eller taxi. Gör upp om priset I taxin innan avresa då de ofta kan ändra och lägga på en del när man väl är där. Man kan gå in I den stora och den lilla pyramiden. Ska du in I den stora Cheopspyramiden måste du vara där klockan 8 på morgonen och sedan springa för att köpa biljetter då det vara är ett visst antal per dag som får komma in. Man kan också gå in I den minsta pyramiden på giza som man tror har gett mumier sitt rykte om mystik och förbannelse då båten med mumien sjönk på väg till Englands museum under en storm. Det är inte mycket att se inne I pyramiden. Tomma rum där saker har stått för länge sedan. Det är ren bastuvärme och mängder med folk där inne, en jämn ström upp och en ner I de smala korridorerna med lågt tak. Men det var en upplevelse att ha gjort det trots allt. Inget att rekomendera för människor med klaustrofobi!

Det är helt klart värt att skaffa sig en guide eller en guidad tur runt pyramiderna och Sfinxen då de kan väldigt mycket fakta om de fantastiska underverken och om de som en gang slet för att göra drömmen till verklighet.

Sfinxen


Sfinxen är byggd i Chephrens (ägaren av cheopspyramiden) ära och står man framför den så är hans stora pyramid i bakgrunden! Sfinxen i sig är 73m lång och har en kropp av ett lejon som representerar makt och huvudet ska föreställa Chephren själv. En rolig liten deltalj är att den enda statyn de har av farao Chephren är bara 5-10cm hög!

Papyrus

Efter vi hade varit  vid pyramiderna åkte vi till ett ställe där de sålde papyrustavlor och vi fick lära oss hur man gjorde papyrus starkt och hur de tillverkade tavlorna! Var intressant att se hur det blev till och jag rekomenderar starkt att åka till en sån butik och lära sig lite om de gamla sätten. Försäljarna där är väldigt duktiga. Det slutatde med att vi gick därifrån med 3 papyrustavlor och en gratistavla för det goda köpet vi gjort!

Jag rekomenderar starkt att vurdera att köpa tavlor gjorda av Monsef. Han är den ledande innom papyrustavlor och de är helt obeskrivbart snygga och av god kvalitet! De är lite dyrare men man kan som regel pruta av ganska mycket. Vänta tills du är i en vanlig butik och inte i en av dem butikerna guiderna tar dig till. Det är oftast dyrare i dem och i de lokala butikerna både i Hurghada och Sharm el Sheik finner du tavlor gjorda av Monsef. Köp inget ifrån försäljare på gatan för det är garanterat oäkta! Vi reste hem med 3 tavlor av Mosef. Kung Chephren till vänster är en av dem och de andra föreställer paret drottning Nefertiti och Kung Akhenaton.

Egyptiska museet

Egyptiska museet är enormt!
Det lönar sig att åka dit tidigt för det är många människor som vill in och titta. Det lönar sig också att ha med en guide även här om man vill lära sig något om Faraotiden och egyptisk mytologi. Vi hade en egen guide på två personer och det var suveränt! Man kan ställa frågor som man vill och det är lättare att få med sig all information som sägs. Här gör du en resa i tiden, från gamla kungariket till det nya genom alla dynastierna. Du kan se vad de använde för redskap på den tiden, vilka huvudbonader som var populära på Chefrens tid och statyer från alla dessa epokerna. Det finns dessutom en hel våning tillängnad Thutancamon. Saker som blivit funnet i hans grav, alla hans smycken, den kända masken! Allt ifrån hans säng till hans husdjur! Var väldigt roligt att se. Det finns även ett rum på museet med mumier som man kan få se på. Men man måste betala lite extra för att komma in där.

Vi ängnade 3 timmar åt museet innan vi tyckte det var dags att åka vidare men man kan lätt spendera en hel dag där inne beroende på intresset!

Luxor

Luxorresan var för oss lite av en besvikelse. Det var saker som vi trodde skulle vara med på resan som inte var med och vi hade otur från början till start. Jag har pratat med många andra som gjort Luxor turen och som sagt att detta var det bästa de gjort så bli inte avskräckt av det jag tänker berätta nu!

(utdrag från min resedagbok)
”Klockan 05.20 satt vi och väntade i receptionen och efter en stund kom en stor buss och hämtade oss. Det var frysgrader i bussen pga AC:n som gick förfullt! Efter ett tag lyckades jag somna bara för att vakna efter en timme att bussen stod stilla och att den hade gått sönder!! Så vi fick stå och vänta tills de fixade problemet vilket var en god stund. Bara pga det fick vi vänta i över en timma tills nästa konvoj gick mot Luxor och detta på ett ställe fullt av irriterande flugor. En resa som normalt tar runt 4 timmar tog oss nästan 8!! Alex var dessutom förkyld så han hörde inget. Väl i Luxor fick vi en engelsktalande guide som agerade som det brann någonstanns! Hon mer eller mindre sprang igenom sevärdheterna och ropade hela tiden ”englishgroup! Ok Englishgroup!”

Det var mycket bättre i Cairo där vi hade vår egen guide och inte som i Luxor där vi var tvungen att dela med 20 andra.
Först fick vi se Karnaktemplet som jag uppfattade var uppfört av Ramses II som var en mäktig farao. Han gifte sig 70 gånger och hade över 200 barn sägs det! Templet blev uppfört för att hedra Amon-Ra,solguden. På dagen var han på Nilens östra sida och offrade och hedrade Amon-Ra och på kvällen på den västra sidan i ett tempel som var till för Ramses och hans familj. Eller som guiden sa ”to have nice times with his wifes”. Vi fortsatte in i templet där tjocka pelare på 19 meter höjde sig! De var fulla av heiroglyfer och målningar och i taket fanns det forfarande kvar färg som varit där i över 4000 år! Det fanns 134 pelare och den salen var till för arbetarna att offra och fira sitt förhållande till Amon-Ra.

Värmen var något tryckande i Luxor och det var kanske därför guiden sprang igenom sakerna så hon fortare skulle komma in i bussen igen. Men först stannade vi vid en staty av en skalbagge. Gick man runt den 7 varv så fick man önska sig något. Var lite väl turistaktigt att springa runt den med 10 ryssar och 10 fransmän så vi lät bli!

Efter lunchen blev vi skjutsade över Nilen med båt för att besöka Drottningarnas dal och Konungarnas dal (trodde vi)...
På vägen dit stannade vi vid 2 kolosala statyer som hade vittrat sönder till stora delar. Vi fick ta lite kort och sedan åkte vi vidare mot drottningarnas dal. I drottningarnas dal finns det 70 gravar men bara 3 av dem är öppna för turister. På biljetten stod det att vi skulle till graven av Mena och Nakht vilka de nu var men vi gick till Titis grav vem det var och till Ramses den III 9åriga sons grav. Eftersom det inte var något att se gick Alex och jag tillbaka till bussen och väntade. Då vi trodde att vi skulle få åka till Konungarnas dal och se graven till Thutancamon som dog 20år gammal av mystiska omständigheter åkte vi istället tillbaka till Nilen för att få betala 5dollar för att åka till nån ö vid namn banana island! Det var då det gick upp för oss och alla andra att vi åkt hela vägen till Luxor för att INTE få se konungarnas dal! En tjej blev rasande att behöva betala mer och inte få se det vi åkt dit för att se. Alex och jag stannade i bussen under turen och sedan var det dags att åka tillbaka. Halvägs hem gav fläcktsystemet med sig så vi fick sitta med dörren öppen genom öknen hela vägen hem och toaletten stank så det inte gick att andas!! Vilken fruktansvärt underbar tur!”

Som ni ser så hade vi lite otur under den turen men jag är säker på att andra kommer argumentera emot meg om att Luxorturen absolut är ett måste!

Röda havet

I ett annars så brunt och kalt landskap med bara sand och sten och fulla fyrkantiga betonghus är det azurblå Rödahavet himmelriket! Det finns en otrolig artrikedom under ytan som alla dykare uppskattar!
Ett tips är att åka på dykkryssning en vecka eller så och helst då en Deep south då chansen för att se större djur som hammarhaj och valhaj ökar betydligt. Speciellt om du åker under sommarmånaderna då det är som varmast både i havet och på land. Då finns det rikt med plankton och chansen för valhaj ökar. Åker du på dagsturer så som vi gjorde så kommer du se massa fantastiska varelser och få en upplevelse som är oförglömlig men du kommer även att brottas med minst 40 andra dykare på dykplatsen! Alla båtar åker ifrån land sammtidigt och är det lite blåsigt så åker de allra flesta till samma rev. Det kan lätt bli 100 dykare på en och samma plats. Även om inte alla dyker samtidigt så är det inte det roligaste. En dykkryssning med Tistelgorm och en tur söderut är vad jag kommer göra nästa gång åker till Egypten. Landet i sig är inte mycket och se bortsett från de historiska platserna. Har man sett det en gång så har man fått med sig det som är intressant att se i övre Egypten enligt min mening.