Egypten, 2004

Resfakta: 23/8– 13/9– 04

Avreseort: Arlanda, mellanlandning Wien.                         Sevärdheter se här!
Ankomstort: Cairo, transfer till Hurghada
Pris: 15400kr dykresa ink. 21 dyk. Helpension
Valuta: 1 egyptiskt pund= 1.39SEK (2004)
Restid: Stockholm-Wien 2.05 h
           Wien– Cairo 2.50 h
           Cairo– Hurghada 50min

SAND, PYRAMIDER & HIMELSKT HAV

Tre veckor var precis lagom därnere för man började bli lite less på allt tutande och allt trafikkaos som gällde! Dessutom så började alla dykplatser komma tillbaka den sista veckan.
Vi landade i Kairo och upptäckte genast att alla som vi mötte ville ha pengar av oss för att göra nästan ingenting! Man fick inte bära sina väskor själv och jag fick inte fylla i några som helst papper när vi kom. Vid incheckningen så fick Alex skriva i pappren och trots att han hade gått iväg för att växla pengar så väntade de tålmodigt tills han kom tillbaka! Alla araber stirrade på en så det kändes som om man kom från en annan planet ibland! Det var lika dant i Mexico minns jag men inte ens helften så illa! I Kairo spenderade vi först 3 timmar på Egyptiska museet och gick runt och tittade på allt som var värt att se! Var kul att få se alla saker till Tutankhamon och dessutom den kända masken! Vi hade vår privata guide så vi fick lära oss en hel del om faraorernas tid! Efter det åkte vi ut till pyramiderna och de var verkligen gigantiska!  Dessa stora block hade de miljonvis med slavar som släpade runt på. De var i grupper om ca 10 stycken och de var tvugna att sätta upp ett stenblock om dagen för att få någon mat. Facinerande att gå runt där och helt ofattbart att de kunde få dit blocken som de fick! Tog över 30 år att bygga färdigt. Det som är lite festligt med detta är även att den enda statyen som de har av farao Chefren som har den största pyramiderna är ca 10 cm hög! Att resa i Kairo var också ett äventyr kan man säga! Det bor runt 17 miljoner människor där och minst 3 av dem ska till jobben sammtidigt! Hela tiden hör man tutningar då de passerar varnadra på vägen och ibland kan man se en skock får komma vandrande på motorvägen för att inte tala om att backa eller stanna på motorvägen som de gör ganska ofta och ibland kör de tom åt fel håll!!! Lite nervöst!
Staden Hurghada är en turiststad i sin rätta bermärkelse men minnst lika mycket en krigszon. Det finns påbörjade hus överallt men ingen som bygger. Jag hade hört att staden inte skulle vara en vacker historia men då man just kom från Kairo med sina fyrkantiga tegel/betonghus med fönster målade i allamöjliga färger så är inte Hurghada så illa faktiskt. Inte för att det är snyggt just.
Dagarna i Hurghada såg lika dana ut större delen av semestern. Vi klev upp klockan 7 åkte iväg till dykcentret, klev på den ca 20 meter långa båten med soldäck och kök och prylar för att vara ute på den hela dagen. Ett dyk på förmiddagen, vila och äta där imellan eller ligga och sola på soldäck eller snorkla i det azurblåa vattnet, ett dyk på eftermiddagen och så avgång mot dykcentret igen. Så på kvällarna var vi i regel väldigt trötta och gick ut och åt mat eftersom maten på hotellet smakade skit, sedan somnade vi gott redan runt 22 snåret! Men det var en härlig känsla att sitta med fötterna utanför relingen och titta ner i vattnet och bara njuta av värmen! På vårt allra första dyk såg vi en sköldpadda och sjöhästar och på vägen tillbaka på eftermiddagen såg vi delfiner hoppa framför båten!! Ganska bra start måste jag säga! Så hade vi det ca 13-14 dagar som vi hade på båten! Höjdpunkten i dykväg var då vi gjorde ett nattdyk och vi satte oss på botten, satte lampan mot bröstet och vevade med den andra armen i vattnet framför oss! Det gnistrade av grönt!
Plankton avger en slags kemisk reaktion vid beröring så tittade man ut mot mörkret under dyket kunde man se gröna prickar överallt! Kommer dessutom fram så mycket kul att titta på som man normalt inte ser under dagtid så som krabbor, spindelkrabba och bläckfiskar mm. Under ett dyk blev Alex attackerad av en fisk som kallas för triggerfish. Den blir väldigt lätt irriterad och då den är det så åker en fena upp mitt på huvudet och så simmar den lätt 10 meter fram till det den är irriterad på och biter! Bet Alex i fenan! Båten hade parkerat över hans bo så det var ju lite dumt!
Den sista dagen så åkte jag och Alex och ett svenskt par som vi dykt en del med ut på en ökensafari! Vi åkte ca 3 mil eller nåt på en fyrhjuling ut till ett beduinläger där vi fick dricka te, röka vattenpipa om vi ville, rida på kamel, se på solnedgången och lära oss lite om hur beduiner lever och klarar sig! För att hitta vatten så låter de en kamel gå i öknen utan vatten i 2 veckor som är så länge de klarar sig under sommaren och då lägger den sig där det finns vatten eftersom den kan känna det på något vis och så gräver de sig ner till vattenkällan! Ganska facinerande! Annars var det väldigt turistaktigt och kanske inte det roligaste men nu har man gjort det iallafall!
Tillsist kan jag bara säga att det var skönt att åter komma hemma där man slipper höra bilar tuta eller se folk glo på en! Ganska skönt att vara en anonym nordbo igen.