Borneo, Malaysia 2005

Resfakta: 6/5 - 2/6 - 2005                                                            Sevärdheter
Avreseort: Arlanda                                                                              se här!
Ankomstort: Kuala Lumpur– Kota Kinabalu– Tawau                             
Pris: 30000kr (dykkryssning, safari, logi, transfer)
Hotell: MS Celebes Explorer
             Seafasthotel, Semporna
             Sandakan lodge, Sandakan
             Gayana Resort, Kota Kinabalu
Valuta: 1Ringit = 2 SEK (2005)
Restid: Arlanda-Kuala Lumpur 10h 50min
            K.L—Kota Kinabalu 2h 35min
            K.K– Tawau 45min
            Tawau– Semporna ca 45min
 
 

DYKNING, SAFARI & SIGHTSEEING!

Vi började resan med att komma ner till regn... vi blev lite besvikna och trodde att vi åkt i regnperioden eller nåt men det skulle bli bättre! Det regnade och var sol om vart annat under första veckan. Vi började med att åka ut på en dykkryssning på 8 dagar med 4-5 dyk om dagen runt Sipandan som är känt för att vara världens ledande dykplats. Det var inte svårt att se varför då det fanns en helt fantastisk mångfald! Saker som man nästan aldrig ser under dyk fanns i massor på nästan varje dyk! Vi såg massor med stora havssköldpaddor, vit tippad revhaj, leopardhaj, stimm med hammarhaj i fjärran! Allt från de stora till små krabbor och räkor! Bäst var nästan när vi dök med ett stort stimm med barracuda, alla mellan 1-1.5 meter stora! Fantastiskt! Det var slitsamt att göra 5 dyk om dagen så vårt schema under den första veckan var: dyka, äta, sova om vart annat!
                                       
Efter kryssningen var det dags för vår djungelsafari! Första anhalten på vår 4 dagars tur var Selingaan island också kallad turtle island. Där såg vi en sköldpadda lägga ägg i sanden och sedan fick vi hålla i en liten nyfödd som sedan släpptes ut i havet! De var helt otroligt gulliga och starka! Otrolig upplevelse!
 
 

Andra dagen åkte vi till Sepilok som är ett OrangUtan center. Det betyder skogsmänniska på Malay. De matar de vilda rehabiliterade aporna med bananer klockan 10 och 15. De var riktiga akrobater. Var roligt att se!
På eftermiddagen åkte vi 2.5 timme in på floden Kinabatangan. Vi såg massa näsapor som har ett väldigt säreget utseende. Vi var ute på denna floden i 2 dagar och gjorde långa turer på små smala sidofloder och såg massa olika apor, vattenödlor och sovande ormar. På lodgen vi bodde på bodde den minsta hundvalp jag någonsin har sett! Var mindre än min fot! Lite senare hittade vi dess bröder döda under verandan...
Vi slutade safarin med en sightseeing i Sandakan. Vi besökte den lokala marknaden där fisk, kycklingar och mycket obeskrivbart låg ute i värmen utan någon kylning. Vi besökte ett kinesiskt tempel och en minnesplats efter kriget. Var rörande att se. 2500 krigsfångar dog där och bara 6 överlevde.
Nu var det dags för oss att bo på en underbart fin resort på en liten ö med kristallklart vatten och en annorlunda resort som står på pinnar ute i  vattnet. Här bodde vi i 9 dagar och då dök vi en del igen, åkte in till Kota Kinabalu och bowlade och spelade billjard med mera.

Vi avslutade semestern i Kuala Lumpur som är en väststad i östern! Det var någorlunda rent och luktade inte fullt så illa och man såg inga råttor eller hörde dem som i Kota Kinabalu! Där shoppade vi en massa dvder och skor och kläder. Vi åkte på sightseeing då vi såg petronas tower, var uppe i 421m höga KL tower. Otrolig utsikt och håret reste sig på armarna när man  tittade ner! Vi besökte en moske och jag var tvunden att klä mig i sån snygg muslimdräkt!! Var lite kul att se! Vi besökte också Batu caves som är 400milj år gammal! Fick gå 275 branta trappsteg upp för att få gå in! Var snyggt!

Rakt av kan man säga att vi har gjort massor och upplevt massor under denna månad i Malaysia! Det var synd att de inte kan ta vara på skräp bättre utan stränderna förstörs av drivor med soppor... Men annars var allt bra och det känns som man är en miljon upplevelser rikare!
Besök gärna mina fotoalbum på http://se.fotoalbum.eu/resglad för att se fler bilder på land och hav från alla mina resor. Besök också gärna min gästbok och skriv några rader!