Språkresor- Ett alternativt sätt att resa!

Ett sätt att resa på är att åka på språkresa. Jag har själv varit på språkresa till Isle of White på Englands södra kust där jag var i 3 veckor med utflykt till London och en vecka i Frankrike på vägen tillbaka. Detta var en helt fantastisk upplevelse där jag möte många fantastiska människor och bodde hos en trevlig familj, som jag till viss del fortfarande har kontakt med. På den tiden hade vi en del strul förvisso med bussar och förseningar och en hel del extra väntande men bortsett från detta var resten av upplevelsen minnesvärd. Det händer att jag fortfarande sätter mig ner med mitt fotoalbum och minns en del av alla bisarra och roliga saker som hände under min resa. Några exempel är barnen i värdfamiljen som promt skulle använda mitt smink och som såg ut som clowner när jag kom hem från skolan, turen till zoo där min rädsla för ormar förvandlades till en livslång facination eller den gången jag åt upp ett helt äpple, med skrutt och kärnor när en medresande förklarade att han tyckte om mig lite extra... Det tårvåta avskedet vid avresa är en dag som jag alltid kommer minnas och det är en fantastisk känsla hur man nästan kan få en reservfamilj på bara 3 veckor.
Jag blev därför positivt överraskad när jag blev kontaktad av en tjej vid namn Johanna som jobbar för ett internationellt språkreseföretag, ESL Språkutbildning, som tyckte att mina resmål passade de platser och språk som de erbjuder resor till och ville ge mig artiklar att lägga ut på min hemsida. ESL arrangerar språkresor av lite annan form än den som människor flest tänker på, nämligen de för ungdomar som vill göra något annorlunda på sitt sommarlov som jag själv gjorde. ESL:s språkresor riktar sig till ALLA. Allt från Juniorer mellan 13-18, Vuxna över 18 och gott vuxna över 50+ men också språkresor för executivies för att förstärka konkurrenskraften på arbetsmarknaden.
Det som jag tycker är ett speciellt festligt inslag är de olika tävlingarna som också går kontinuerligt på hemsidan där man kan få resa till olika platser, lära sig språk men också uppleva något speciellt. Jag själv kunde inte motstå att tävla i Cook'n'Learn där man får 2 veckor språkresa med 2 timmar matlagningskurs 3 timmar i veckan i Brighton och lära sig laga Jamie Olivers maträtter. Men vinner gör man väl inte men kul inslag iallafall!
/Maria
 

Att resa och att lära

 
"Visst handlar mycket resande om upptäckarglädje och att komma bort från det invanda och vanliga?  En ny stad, ett nytt land där allting är annorlunda och varje ögonblick blir lite av ett äventyr, visst är det det man vill åt? Alla reser på sitt eget sätt, vare sig det är charter och bekvämlighet, eller backpacking och ovisshet, som passar en bäst. Jag gissar att dom flesta minns sin första utlandssemester som någonting ofantligt spännande, med en önskan om att återuppleva samma känsla igen på nya platser. Jag minns själv min första utlandsresa på egen hand när jag var 16 år och åkte på språkresa. Det jag minns bäst var känslan av frihet och självständighet när jag på egen hand klarade mig på en helt främmande plats.
 
Mängder av ungdomar åker på språkresa varje år, men det är knappast bara ungdomar som väljer detta sätt att resa utomlands på. Majoriteten av språkkurser utomlands riktas till vuxna resenärer, vilket nog alla inte vet. Dessa kurser lockar såväl studerande på en termin utomlands, som resglada äventyrare som önskar lära sig ett språk under resan. För den som vill lära sig mer om ett land eller ett område är det en god idé att lära sig deras språk. Språk utvecklas parallellt med ett lands historia, och berättar lika mycket om dess dåtid som dagens kultur och sociala förhållanden. De allra flesta språkkurser som erbjuds runt om i världen använder element ur landets kultur i undervisningen och på så vis får man en helhetsbild, inte bara grammatik, vilket kan skrämma de flesta. Istället koncentrerar sig undervisningen på kommunikation och vardagliga situationer.
 
 
   Ett konstant populärt resmål för språkresor är Storbritannien. Goda kunskaper i engelska står de flesta väl, vare sig det är för jobb eller resor, och England och Skottland lockar med både tradition och modernitet. Engelska sydkusten och London är självklara resmål medan universitetsstäderna Oxford, Cambridge och Edinburgh erbjuder gemytlig atmosfär, klassisk arkitektur och stort kulturutbud. I norra England finner man kurser i Manchester och Liverpool som tillsammans med Birmingham utgör tre spännande storstäder där utvecklingen från gamla industristäder till dagens metropoler är tydlig. Englands kultur har tydliga spår av sitt koloniala arv, här finns människor från hela världen, traditionsenliga engelska pubar är knappast allt som erbjuds. 
 
För dom som vill resa längre bort lockar Nord och Sydamerika många, speciellt för dem som vill påbörja en längre rundresa med en språkkurs. Till exempel erbjuder Mexiko, mitt emellan de båda kontinenterna, ett antal spanska kurser, både i Playa Del Carmen vid kusten, och i Guanajuato i bergen. En kurs kan vara mellan 1, upp till 48 veckor, så hur länge man vill studera bestämmer man själv. Boende ingår vanligtvis i kursavgiften och man väljer då mellan att bo o delad lägenhet med andra språkstuderande eller som inneboende hos en lokal värdfamilj. Att bo som inneboende är en unik chans att bättre lära känna landet och staden man reser till, med seder och vardagsliv. Som turist får man sällan chansen att laga mat, äta och umgås med lokalbefolkningen under en längre tid.
 
 
   Förutom engelska och spanska kurser utomlands erbjuds vuxenkurser i franska, tyska, italienska, grekiska, ryska, arabiska och kinesiska, för att nämna några. Med det stora utbudet av språkkurser är det väl värt att göra ordentlig research innan man bokar så att man hittar det man vill ha, de mest spännande resmålen och väl kvalificerade skolor. Tänk även på vilken sorts kurs ni vill läsa. En standardkurs ger mer fritid än en intensivkurs, medan flertalet destinationer erbjuder extra kurser i lokal kultur, dans, matlagning och vattensport, bland många andra." 
 
//Johanna Samuelson